Vijesti i zbivanja

Sunday, 15.03.2009.

Šuker zaprijetio: Možda neće biti novca za plaće

(JUTARNJI LIST) ZAGREB- Današnji sastanak sindikalnih čelnika s ministrima Damirom Polančecom i Ivanom Šukerom, te predstavnicima Ekonomskog vijeća, nije donio nikakvih rezultata. 

Predstavnici Vlade su, doznajemo, od sindikalnih čelnika tražili da odustanu od povećanja plaća za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama od šest posto, koliko je dogovoreno u Kolektivnom ugovoru, kao i da prihvate njihovo zamrzavanje na toj razini. Na taj bi se način u proračunu moglo uštedjeti 700 do 900 milijuna kuna. Sindikati su to, međutim, odbili, ukazujući da su uštede u proračunu moguće i na drugim stavkama.

Ispis  Opširnije


Monday, 09.03.2009.

Jednima otpremnina, drugima biro rada

SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI UPOZORIO NA GOLEM NESRAZMJER U ZBRINJAVANJU VIŠKA DJELATNIKA ŽUPANIJSKOG DOMA ZDRAVLJA

Neshvatljivo je da netko diže kredit od četiri milijuna kuna kako bi zbrinjavao ljude koji su već 2007. stekli pravo na starosnu mirovinu. Da se situacija tada drugačije postavila Dom zdravlja bi uštedio oko tri milijuna kuna, smatra Spomenka Avberšek

RIJEKA – Još prije dvije godine kad su u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije ukinuta određena radna mjesta, gotovo polovica od 30 ljudi, koji se danas spominju kao tehnološki višak i za koje je ova ustanova uz jamstvo Županije podignula kredit od 4 milijuna kuna, ispunjavao je uvjete za starosnu mirovinu. Prema podacima iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi 12 ljudi, od čega je samo jedna osoba nemedicinsko osoblje tada je imalo uvjete za starosnu mirovinu, no poslodavac ih je odlučio zadržati da bi sada kad su proglašeni viškom uz punu mirovinu dobili i otpremninu. S obzirom da je u većini slučajeva riječ o medicinskom osoblju, odnosno liječnicima i medicinskim sestrama za koje otpremnine iznose 340 tisuća i 220 tisuća kuna, gruba računica pokazuje da se 2007. godine Domu zdravlja moglo uštedjeti više od tri milijuna kuna, a raskošne otpremnine pojedinaca županijskog planskog gubitaša stavljaju u rang s Plivom. Zakonski gledano, ovakva je situacija čista, no s obzirom na činjenicu u kojoj županijski Dom zdravlja više od pet godina generira dug koji bi do kraja ove godine prema procjenama mogao iznositi čak 30 milijuna kuna, postavlja se pitanje zbog čega se uprava ove ustanove nije već tada odlučila na potez koji bi u postojećoj situaciji barem dijelom smanjio dugove.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 04.03.2009.

Sindikati Vladi: Plaće službenika ne dirajte!

Oštra reakcija na najavljeno smanjivanje plaća dužnosnika za 10 posto

Desetpostotne uštede na plaćama dužnosnika minorna su sredstva, to je samo alibi za rezanje naših plaća. Neka srežu svoje plaće 50 posto pa ćemo im priznati žrtvu, poručio je potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić
 

ZAGREB – Sindikati državnih i javnih službi shvatili su poruku predsjedništva HDZ-a koje je predložilo smanjivanje plaća dužnosnika za 10 posto. To je, smatraju sindikati, jasna poruka za 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama da i oni moraju pristati na rezanje plaća. No, sa sindikatima još nitko nije razgovarao, a oni su jučer redom poručivali kako svoja primanja ne daju. Odnosno, spremni su razgovarati o smanjivanju plaća ako im Vlada dokaže da je svojim potezima spriječila »curenje poračunskih sredstava«.

Ispis  Opširnije


Tuesday, 03.03.2009.

Prenosimo iz tiska

Ispis 


Tuesday, 03.03.2009.

DJECA U BOLNICI BEZ NADZORA!

SINDIKATI UPOZORAVAJU RAVNATELJA ČAKOVEČKE BOLNICE NA DRASTIČNA KRŠENJA RADNIČKIH PRAVA

Naš ravnatelj hvali ministra zdravstva i reformu, a zadovoljan je i (HZZO-ovim) limitima. Onda će vjerojatno imati i para kojima će platiti zaostake medicinskom osoblju onkologije koje zakida odugovlačenjem primjene kolektivnog ugovora...

U petak je u čakovečkom Domu sindikata održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi iznijeli argumente kojima potkrepljuju stav da se u Županijskoj bolnici Čakovec drastično krše radnička prava. Raskošnu kreaciju prekršenih prava potpisuje osobno ravnatelj Bolnice, anesteziolog Dragutin Kopasić.


Samostalnom sindikatu zdravstva dostavljena je peticija koju je potpisalo 20-ak sestara Djelatnosti pedijatrije koje upozoravaju na neodrživo lošu organizaciju službe. Prije obraćanja Sindikatu, zdravstveni su djelatnici pokušali problem riješiti unutar ustanove, al' zalud...

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Wednesday, 27.05.2020.

Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

(POSLOVNI DNEVNIK) Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina.

Opširnije

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)