Vijesti i zbivanja

Utorak, 08.05.2018.

Predsjednik SSZSSH u emisiji "Izaberi zdravlje" Hrvatskog radija o privatizaciji zdravstva

(Radio.hrt.hr/SSZSSH) Završilo je javno savjetovanje o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Vode li zakonske promjene privatizaciji sustava ili donose kvalitetniju i dostupniju uslugu? Jesu li opravdani strahovi sindikata i udruga pacijenata? Hoće li liječnici postati poslodavci, a tek onda liječnici? Hoće li se liječiti samo bogati? Na koje ćemo usluge imati pravo? Kakva je sudbina domova zdravlja? Hoće li država ljekarne darovati zakupcima?

Odgovore u emisiji Izaberi zdravlje pokušali su dati gosti: predsjednica Hrvatske udruge koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topoljnjak, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu mr. Dražen Jurković, predsjednica HUBOLA Ada Barić i državni tajnik u ministarstvu zdravstva dr. Tomislav Dulibić.

Urednica i voditeljica: Sandra Erak

Emisiju možete poslušati na poveznici: 

http://www.presscut.hr/audioclip/AudioClip_3216196.mp3

Ispis 


Ponedjeljak, 07.05.2018.

VEČERNJI i JUTARNJI LIST o privatizaciji zdravstva

... za čitanje klikni na sliku

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Subota, 05.05.2018.

NOVI LIST o protivljenju pučke pravobraniteljice privatizaciji zdravstva

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Četvrtak, 03.05.2018.

Prenosimo iz JUTARNJEG LISTA

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Srijeda, 02.05.2018.

Prosvjedna povorka 'Za reforme za ljude'(HRT) Međunarodni praznik rada sindikati u Zagrebu obilježili su prosvjednom povorkom pod sloganom "Za reforme za ljude" u kojoj se okupilo oko tisuću građana.

Pod tim sloganom sažeta su traženja hrvatskih radnika - pravedne plaće i bolji uvjeti rada, dostojanstvena starost, kvalitetno obrazovanje, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javna uprava, kao i promjena odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje, odnosno Europa za građane.

Prosvjedna povorka uz tutanj bubnjeva prošla je Šubićevom i Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir, gdje se održava tradicionalno središnje obilježavanje 1. svibnja Međunarodnog praznika rada uz grah i prigodan program. Sudionicima povorke pridružili su se i brojni prosvjednici iz drugih dijelova Hrvatske, koji su organizirano autobusima stigli iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskoga Broda i Osijeka, noseći transparente, državnu i sindikalnu zastavu.

Na transparentima, među ostalim, piše: "Uzimate siromašnima, dajete bogatima", "Čekate da pocrkavamo?", "I ja ću biti umirovljenik?", "Ja bih na godišnji odmor u Njemačku, a ne na bauštelu", "Tko s vragom tikve sadi. prosvjeduju mu mladi", "Mi smo radnici, ne sluge", "Nema radnika, nema ni profita", "Rad na određeno. glad na neodređeno", "Mi smo izigrani, vi ste nas opljačkali", "S posla na groblje", "Vratite ukradeno" itd. Prosvjednici nose i narančaste balone sa sloganom povorke "Za reforme za ljude".

''Učinci porezne reforme, učinci svih drugih mjera koje smo provodili su se odjetili i na prihodima hrvatskih građana. To nam je poticaj da sve više radimo i na višoj stopi zaposlenosti, na kontinuiranom smanjunju nezaposlenosti i na omogućavanju jednakih šansi te na što boljem ostvarivanju drugog cilja našeg Nacionalnog programa reformi. To je da nam obrazovni sustav bude kvalitetan i da omogući mladima da pronalaze radna mjesta. To je ključ uspjeha svakog društva koje se mora prilagoditi globalizacijskim trendovima", izjavio je u Okučanima premijer Andrej Plenković.

Ispis 


Vezane vijesti

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)