Vijesti i zbivanja

Petak, 22.06.2018.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST SOCIJALNE SKRBI

Poštovane kolegice i kolege, članice i članovi sindikata,

Na današnji dan tj. 21. lipnja 2018. godine potpisali smo Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi čija primjena počinje od 1. lipnja 2018. godine. Također je na današnji dan, 21. lipnja 2018. godine, na 102 sjednici Vlade RH prihvaćen i prijedlog Uredbe o izmjeni Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama u kojoj su dogovoreni novi koeficijenti u djelatnosti socijalne skrbi.

Naravno da smo iste uspjeli dogovoriti zahvaljujući i ministrici Murganić koja je prihvatila naše objašnjenje o zaostajanju plaća u socijalnoj skrbi i koja je u tijeku pregovora iskazivala empatiju prema radnicima u resoru koji predstavlja.

Nažalost nismo uspjeli u prijedlogu Uredbe uvećati i koeficijente pratećih nam resursa u djelatnosti, odnosno administrativnim i računovodstvenim radnicima, a što nam nije prošlo zbog neprihvaćanja uvećanih koeficijenata od strane Ministarstva financija.
Nakon toga dogovrili smo sa ministricom Murganić povećanje postotka na uvjete rada i za radnike kojima nismo uspjeli dogovoriti povećanje koeficijenata te smo takav prijedlog KU i parafirali.

Međutim, i taj pokušaj je propao i dva dana pred potpisivanje KU Ministarstvo financija nije željelo prihvatiti ni taj naš prijedlog s obrazloženjem da će u protivnom i ostale djelatnosti javnih službi tražiti povećanje.

Dakle Vlada je prihvatila izmjene koeficijenata iz čl. 8 Uredbe, ali nije htjela prihvatiti predložene koeficijente iz čl. 1 Uredbe, kao ni uvećanje postotka na uvjete rada predložene od strane pregovaračkih odbora.

Poštovane kolegice i kolege,

moram naglasiti da su pregovori bili mukotrpni, da smo u jednom trenutku pomislili da smo riješili uvećanja plaće za sve naše članove ( nažalost i za sve zaposlene u sustavu, odnosno i za nečlanove sindikata), a kad ono - blokada ministra Marića - NE MOŽE!!!!

Od kada sudjelujem u pregovorima - nikada se nije dogodilo da ono što resorno Ministarstvo u pregovorima dogovori sa pregovaračkom stranom Sindikata, da isto ne prihvati Ministarstvo financija koje nema direktan uvid u rad i obaveze radnika u socijalnoj skrbi, ali IMA... KUNE ????

Slijedom navedenog Republički odbor Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Središnji odbor Sindikata socijalne skrbi donijeli su odluku o potpisivanju teksta KU kojom su spriječili mogućnost da plaće u sustavu ostanu na sadašnjoj razini.

Iako smo postigli do sada najveće uvećanje plaća, nezadovoljni smo činjenicom da nije postignuto uvećanje plaća za sve radnike u sustavu te nam ne preostaje drugo nego da na jesen zajedno sa sindikatima javnih službi tražimo povećanje koeficijenata i za zaposlene koji su uvršteni u čl. 1. Uredbe.

S poštovanjem,
Predsjednik SSZSSH:
Stjepan Topolnjak

Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi

UREDBA O IZMJENI UREDBE O NAZIVIMA RADNIH MJESTA I KOEFICIJENTIMA SLOŽENOSTI POSLOVA U JAVNIM SLUŽBAMA 

Ispis 


Srijeda, 20.06.2018.

SSZSSH protiv prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku

Ispis 


Ponedjeljak, 11.06.2018.

Sindikalno-sportski susreti Umag: Županijska bolnica Čakovec - ukupni pobjednik

(SSZSSH) Oko 650 sudionika okupilo se na ovogodišnjim Sindikalno-sportskim susretima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Održani su od 6. do 10. lipnja u turističkom naselju Katoro kraj Umaga, tradicionalnom mjestu svakogodišnjega okupljanja zdravstvenih djelatnika, sindikalno organiziranih u SSZSSH.

Ukupni je pobjednik Županijska bolnica Čakovec. Drugo je mjesto pripalo KBC-u Zagreb, a treće KBC-u Osijek.

Na svečanosti otvaranja sudionike su pozdravili direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske dr. Dražen Jurković, predsjednik SSSH Mladen Novosel, te predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak, koji je i otvorio Susrete. Pozivu se odazvao i zamjenik gradonačelnika Umaga Ivan Belušić.

Tradicionalno, najveću pozornost sudionika privlači nogomet. U finalnom susretu OŽB Našice i Zavoda za hitnu medicinu Krapina pobijedili su Našičani, a kod žena pobjeda je pripala Čakovčankama.

Žene i muškarci natjecali su se i u rukometu, košarci, odbojci (i odbojci na pijesku), potezanju konopa, boćanju, tenisu, stolnom tenisu, kuglanju, gađanju puškom, šahu, trčanju i pikadu. Belot se nije bodovao. Najbrži je sudionik Aleksandar Štefančić iz OŽB Našice, a najbrža sudionica Božica Horvat iz Županijske bolnice Čakovec. Ž. Slunjski


Ispis 


Petak, 11.05.2018.

Stavljanjem zdravstva na tržište Vlada pretvara zdravlje u robu

SINDIKATI PROTIV PRIVATIZACIJE

(Direktno.hr) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske ocijenio je u petak kako Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, o kojem je završeno e-savjetovanje, za građane ne donosi ništa dobro jer stavljanjem djelatnosti zdravstva na tržište Vlada pretvara zdravlje u robu.

"Sindikat smatra da Vlada i ministar zdravstva jasno pokazuju kako ne postoji politička volja ni građanska hrabrost da se uvedu promjene i red u sustav zdravstva, već se pogoduje privatnim interesima. Ovim zakonom uništavaju se domovi zdravlja, provodi se zdravstvo kao privatna praksa na primarnoj razini zdravstvene zaštite, a proširuje i na polikliničko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu preseljenjem u domove zdravlja i onda obavljanjem privatne prakse", navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

U sindikatu drže da prijedlog zakona ne ispunjava ciljeve zbog kojih se krenulo u izmjenu i da u sadržaju nema odredbi o kojima ministar govori. Prijedlogom se, ocjenjuju, stavljaju na tržište sve specijalne bolnice i uvodi turizam u sve zdravstvene ustanove kao gospodarska djelatnost u javnim službama.

"Sve to će se obavljati u našim javnim ustanovama, sve to će raditi naši zdravstveni radnici koji su javni službenici, sve će se to financirati u radno vrijeme ustanova sredstvima HZZO-a koje plaćaju građani, a biti će privatna praksa ili gospodarska djelatnost kojoj nije primarni cilj usluga nego ostvarivanje profita, koji se neće vraćati u sustav zdravstva nego na račune privatnika kao izvršitelja usluga", poručuje sindikat.

Od ministra zdravstva Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića stoga traže da se javno očituju i odgovore građanima kojim se odredbama osnažuje primarna zdravstvena zaštita i kojim će odredbama domovi zdravlja postati nositelji primarne zdravstvene zaštite, ako sve ordinacije u domovima zdravlja budu mogle obavljati zdravstvenu djelatnost kao privatnu praksu.

Također traže očitovanje kako će zdravstveni turizam, koji je po svom određenju gospodarska djelatnost, integrirati u sustav zdravstva da se obavlja kao javna služba, te je li diskriminacija radnika u zdravstvenom sustavu mjera za zadržavanje zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj.

Ispis 


Petak, 11.05.2018.

Očitovanje SSZSSH na Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)