Vijesti i zbivanja

Tuesday, 27.11.2018.

OTKAZAN ŠTRAJK SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI

Ispis 


Tuesday, 27.11.2018.

Pomirenje sindikata javnih službi i Vlade(HRT) Postupak mirenja Vlade i sindikata zaposlenika u javnim službama jutros je uspješno završen.

Prijepor je nastao zbog dogovorenog povećanja plaća. Sindikati su tražili povećanje osnovice za 5, 8 posto u idućoj godini.

"Drago mi je da smo završili proces mirenja. Vlada je s naše strane izašla s maksimalnom ponudom, a ona se sastoji da 3 posto ide od 1.1., i 2 posto od 1.9., što je 150 milijuna kuna, što namjeravamo namaknuti uštedama u proračunu", rekao je ministar Marko Pavić nakon sastanka.

Ispis 


Tuesday, 27.11.2018.

Spor oko rasta osnovice plaće - nastavak mirenja(HRT) Postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. nastavljen je u utorak ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec izjavio je kako očekuju konačnu Vladinu ponudu.

Najavio je da će "ponudi li Vlada nešto ozbiljno" to dati sindikalnim tijelima na odlučivanje.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Toplonjak uoči sastanka je rekao novinarima kako je danas zadnji krug mirenja, te da očekuje Vladinu ponudu koja bi mogla zadovoljiti sindikate kako bi zaustavili najavljeni štrajk.

Upitan je li među članstvom prisutno mišljenje o mogućem prihvaćanju aktualne Vladine ponude rasta osnovice plaće u 2019. za 3 posto, Topolnjak je odgovorio - za sada ne.

Mi bismo to trebali pitati svoje članstvo, dodao je. Ponudi li Vlada bolju ponudu nego jučer, konzultirat ćemo članstvo, najavio je Topolnjak.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od 3 posto, tvrdeći da je to maksimalni iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga i održavati se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.

Ispis 


Monday, 26.11.2018.

Topolnjak: Od Vlade očekujemo pristojnu ponudu

POMIRBAMirenje Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća nastavljeno je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a uoči početka mirenja predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je da od Vlade očekuju pristojnu ponudu, koja neće biti manja od minimalnih zahtjeva sindikata

(Tportal.hr) Odgovarajući na pitanje bi li sindikati pristali na isplatu povećane osnovice u dvije etape, Toplonjak je odgovorio potvrdno - svjesni su da Vlada od 1. siječnja ne može ponuditi više pa bi pristali na isplatu povećanja osnovice za tri posto od 1. siječnja i minimalno još tri posto od 1. srpnja. Čut ćemo što će reći Vlada, dodao je.

Upitan o pripremama za štrajk, Topolnjak je potvrdio da su one u tijeku te da su sindikalni povjerenici dobili naputke ali dogovoreno je da se s time ne izlazi u javnost tako dugo dok mirenje ne završi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako očekuju zadnju ponudu Vlade i ako budu u potpunosti ili djelomično prihvaćeni sindikalni zahtjevi, to će se dati sindikalnim tijelima na razmatranje i potvrđivanje.

Na postupak mirenja došao je i ministar financija Zdravko Marić, što su sindikati prošloga puta zatražili.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predstavnici sindikata javih službi postupak mirenja su počeli u četvrtak, a nakon dvosatnog sastanka izjavili su samo da se proces nastavlja u ponedjeljak.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga, i održavati se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.

Ispis 


Thursday, 22.11.2018.

Mirenje sindikata javnih službi i Vlade se nastavlja

Nakon sastanka sindikata i ministra Marka Pavića u Ministarstvu rada, objavljeno je da se postupak mirenja nastavlja u ponedjeljak u 10 sati.

(N1) Nakon razgovora koji su trajali oko 1 sat i 45 minuta ni ministar Marko Pavić ni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nisu željeli reći ništa više osim toga da su obje strane prihvatile da se postupak mirenja nastavi u ponedjeljak.

Ministar Pavić naglasio je da je vidio "dobru volju i s Vladine i sa sindikalne strane", ali naglasio da detalje procesa mirenja neće iznositi.

"Prihvatili smo poziv na sastanak, na kojem ćemo čuti konačni stav Vlade", istaknuo je Mihalinec.

Pavić je kazao da će se u ponedjeljak vidjeti hoće li se riješiti spor i da će se tada znati konačan stav.

Mihalinec je kazao i da se nastavljaju planiranje akcije.

"Samo kvalitetno rješenje konflikta će prekuniti te akcije", kazao je sindikalist.

"Dogovorili smo se da nećemo detalje mirenja iznositi i da ćete detalje doznati u ponedjeljak", kazao je ministar Pavić.

Na pitanje jesu li sindikati prihvatili neku novu ponudu Vlade, Mihalinec je dogovorio: "To je najviše što možemo sada reći."

Podsjetimo, Sindikati javnih službi, koji okupljaju oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti, kulturi i socijali, odbili su Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto i odlučni su provesti najavljeni štrajk. Sindikati traže da im osnovica poraste 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća.

Devet sindikata javnih službi, naime, odbilo je Vladinu ponudu nakon provedenog izjašnjavanja, odnosno odluka sindikalnih tijela, rekao je prošloga tjedna Mihalinec.

Prvi štrajk sindikata javnih službi - obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture i znanosti - bit će održan 28. studenog. Poručili su da će štrajkati svaki tjedan po jedan dan, počevši od 28.11.

Štrajk će, kažu, biti vrlo vidljiv, ali nisu htjeli govoriti o detaljima.

Ispis 


Vezane vijesti

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije

Thursday, 22.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi


(HINA) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Opširnije

Tuesday, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Wednesday, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)