Tuesday, 28.10.2008.

Nacionalno vijeće o suzbijanju korupcije u zdravstvu

ZAGREB, 28. listopada 2008. (Hina/SSZSSH) - Korupcija u zdravstvu sigurno je manja od percepcije građana o tome, ali i veća od broja sudskih presuda zbog korupcije, ocijenio je na današnjoj tematskoj raspravi predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje programa suzbijanja korupcije Željko Jovanović.

Podsjetio je na rezultate nedavne ankete Transparency Internationala koja je pokazala da građani najkorumpiranijima smatraju liječnike, te da je 20 posto anketiranih podmitilo nekog liječnika.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem smatra kako je percepcija o korupciji u zdravstvu veća od stvarnog stanja jer razina korupcije nije viša nego u ostatku društva.

Golem ističe da je Ministarstvo zdravstva posljednjih tjedana krenulo u odlučnu borbu s listama čekanja koje su jedan od glavnih izvora korupcije u bolnicama.

Također navodi da je Ministarstvo obavilo sve potrebno iz Akcijskog plana za suzbijanje korupcije u toj djelatnosti, a tiče se kontrole javne nabave u zdravstvu, informatizacije sustava te stvaranje uvjeta za osnivanje Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu.

Predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Andrija Hebrang drži da su sve ankete o korupciji u zdravstvu provedene na temelju dojma, a ne stvarnog stanja, pa treba provesti objektivnu anketu među građanima nakon izlaska iz zdravstvene ustanove.

Hebrang ističe da su neke ankete provedene među pacijentima pokazale da iskustvo s "plavom kuvertom" ima svega jedan do dva posto građana, pa smatra kako korupciju u zdravstvu potiču izmišljene afere u medijima, loši uvjeti rada i niske plaće liječnika i ostalih zaposlenih.

Potpredsjednik Odbora i SDP-ov zastupnik Rajko Ostojić ocijenio je pak da je korupcija činjenica koju treba suzbijati, a ne boriti se protiv dojma. Kao glavne izvore korupcije Ostojić navodi liste čekanja i "plave kuverte", loš sustav javne nabave, akademsku korupciju, monopol u specijalizacijama te interesno lobiranje farmaceutske industrije.

I ostali sudionici rasprave, zdravstveni stručnjaci, predstavnici pacijenata i novinari, iznijeli su niz prijedloga koji će biti ugrađeni u Akcijski plan. Radi se o mjerama za dodatno jačanje nadzora javne nabave, te rješenjima kojima bi pacijenti bili bolje informirani, a rad zaposlenika kvalitetnije vrednovan.

Predsjednik Vijeća Jovanović, međutim, smatra da će prava borba protiv korupcije biti tek predstojeća zdravstvena reforma.

Predsjednica Samostalnog sindikata zadravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek istaknula je kako je prema svim pokazateljima percepcije korupcije pravosuđe na prvom, a zadravstvo na visokom drugom mjestu te se je stoga potrebno što prije obračunati s korupcijom kako bi se skinula stigma korumpiranosti s većine od 65.000 zdravstvenih radnika koji svoj društveno odgovoran posao obavljaju časno, pošteno i profesionalno.

Avberšek pitanje plavih kuverti smatra beznačajnim  u odnosu na korupciju vezanu uz javnu nabavu, farmaceutske tvrtke izdavanje poslovnih prostora i zapošljavanje.

 

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)