Tuesday, 21.10.2008.

Sindikat: Nakon akcije Indeks želimo i akciju 'magnet' za čišćenje korupcije u zdravstvu

SINDIKAT TRAŽI ČIŠĆENJE KORUPCIJE U REDOVIMA ZDRAVSTVA 
Autor S. Majdandžić 
Hrvatska je trenutačno jedna od zemalja u Europi s najvećim brojem medicinskih uređaja po broju stanovnika, a resorni ministar Milinović upućuje pacijente na pretrage u privatne poliklinike. Ispod nas su po broju medicinskih uređaja Velika Britanija, Kanada, Mađarska, Poljska, Češka, ocjene su i podaci Spomenke Avberšek, predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

U KB-u Sestara milosrdnica u Zagrebu danas imamo tri CT-a i dva MR-a koji zajedno dnevno rade samo šest sati, pa se postavlja pitanje zašto se nabavlja tako skupa oprema koja ostaje neiskorištena, a liste čekanja pacijenata odsad će nam čistiti privatnici - zapitala se S. Avberšek.

Uzmimo da jedan MR-uređaj stoji 7 milijuna kuna, u javnim ustanovama Hrvatske ima ih 18, dok CT-uređaja ima 60. Zašto ih kupujemo, tko o tomu odlučuje kad s druge strane ne rade, odnosno ne pružaju usluge svojim pacijentima ili rade tek nekoliko sati na dan - nastavila je predsjednica sindikata.

- Ako nema osoblja za rad na njima, zašto se onda idalje kupuju - propitivali su u sindikatu.

Sve to otvara mogućnost za korupciju, pa stoga nakon akcije Indeks želimo akciju "magnet" i to u redovima zdravstva, poručili su predstavnici sindikata.

Također su zatražili i odgovore zašto se sve gura u ruke privatnika i zašto onda postoji javna zdravstvena usluga ako su nam sve bliže prilike u kojima će samo oni koji imaju novac, imati i zdravlje, a možda i život, zaključili su predstavnici sindikata.

Milinović o "višku" uređaja 

Darko Milinović, ministar zdravstva nije ostavio medije bez odgovora na propitivanja sindikata, poručujući da oni ili neće ili ne znaju prepoznati situaciju u kojoj se rješavaju liste čekanja.

Prigovarali su na njih, na korupciju koja se pojavljuje, a kada smo se uhvatili u koštac s njima i počeli stvari rješavati, opet ne valja, ocjenjuje Milinović.

Ne slažem se s podacima da ima višak uređaja, a da nisu iskorišteni. Tako je možda u Zagrebu, ali u ostalim dijelovima Hrvatske nije sigurno, ističe Milinović. Ako pak sindikatima ne odgovara da liste čekanja rješavamo pretragama kod privatnika, pacijentima sigurno hoće, drži ministar zdravstva. 

Slučaj Brezovica – Milinović se boji Crkve 

Spomenka Avberšek osvrnula se i na slučaj Brezovica, prozivajući ministra zdravstva Darka Milinovića za nove gafove u javnosti koji su rezultat, kako kaže, straha od Crkve. Ministar, prema ocjeni Spomenke Avberšek, nije smio prozivati liječničku struku zbog napisanog u otpusnom pismu.

- Jedanko tako sestra Lončar nema pravo ocjenjivati i propitivati otpusno pismo, to ima pravo samo struka - smatra predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva.

- Žao mi je što na ovu ministrovu reakciju nisu reagirale strukovne organizacije i udruge da se zaštiti ugled profesije - drži S. Avberšek.   

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)