Wednesday, 22.10.2008.

Liječnici krivi jer su postupili po zakonu?

LIJEČNICI U IŠČEKIVANJU KAZNE ZBOG POSTUPANJA U SLUČAJU DJEVOJČICE IZ BREZOVICE

Hoće li liječnici ispasti krivi za prijavu koju su bili dužni uputiti - Klinika za dječje bolesti

 

Prema Obiteljskom zakonu, ako stručnjak ima neka saznanja o mogućem zlostavljanju djeteta, a o tome nije obavijestio nadležne institucije, može kazneno odgovarati, a snosi i strukovne sankcije, objašnjavaju iz sindikata zdravstva
 
ZAGREB – Hoće li liječnici iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj odgovarati jer su policiji prijavili svoju sumnju na zlostavljanje 10-godišnje djevojčice iz Caritasovog doma u Brezovici, i objavom njezine dijagnoze ugrozili pravo djeteta na tajnost podataka, u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi jučer nisu znali odgovoriti jer inspekcija još uvijek nije dovršila svoj posao. Kako nam je rekla glasnogovornica Ministarstva, Zora Lažeta, zdravstveni su inspektori u Klaićevu otišli ispitati okolnosti pod kojima je informacija o djevojčici procurila u javnost, ali i sve ostale okolnosti tog slučaja, odnosno utvrditi jesu li se liječnici pridržavali pravila struke. Djevojčica je iz Brezovice u bolnicu u Klaićevoj dovedena dvaput u mjesec dana, a liječnici su, postupajući prema protokolu struke, uzastopno ozljeđivanje djevojčice kao sumnjivo prijavili policiji.  

Inspekcija u bolnici

Milinović je inspekciju u bolnicu poslao nakon što je policija objavila da nije pronašla tragove zlostavljanja, da bi utvrdio tko je od liječnika informaciju proturio u javnost. Ispituje se također i jesu li liječnici, znajući za stanje djeteta, uopće trebali prijaviti sumnju na zlostavljanje. 

U Hrvatskoj liječničkoj komori nemaju ništa protiv istrage u Klaićevoj. Ministar ima pravo i dužnost u slučaju neke nejasnoće poslati inspekciju, da se vidi je li bilo grešaka ne samo od strane liječnika, nego i u bolničkom sustavu, rekao nam je Hrvoje Minigo, predsjednik Komore. Ministarstvo također može prijaviti liječnika sudu časti Komore, no takva prijava u HLK tijekom jučerašnjeg dana nije stigla. 

Čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi revoltirana je pak ponašanjem ministra Milinovića. 

– Nedopustivo je da ministar zdravstva svojim neprimjerenim izjavama i ponašanjem dovodi u pitanje liječničku struku, i proziva liječnike zato što su se držali pravila struke. Optužuje ih zbog objavljivanja dijagnoze djeteta, iako je to prva učinila ravnateljica Caritasa – upozorila je jučer predsjednica tog sindikata Spomenka Avberšek.    

Obveza prijavljivanja

U sindikatu smatraju da je pozivanje liječnika na odgovornost čisti promašaj jer struka ima obvezu objaviti sumnju na zlostavljanje. Prema Obiteljskom zakonu, ako stručnjak ima neka saznanja o mogućem zlostavljanju djeteta, a o tome nije obavijestio nadležne institucije, može kazneno odgovarati zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine, a snosi i strukovne sankcije. Pri procjeni i donošenju odluke o prijavi dovoljno je da postoji opravdana sumnja na zlostavljanje, čak i ukoliko stručnjak nema dovoljno informacija da bi bio posve siguran u to. Za prijavu zlostavljanja djeteta nije nužna tzv. osnovana sumnja u kazneno-pravnom smislu, već je dovoljno da postoji i niži stupanj vjerojatnosti da je dijete zlostavljano. Dužnost prijave zlostavljanja djeteta odnosi se na sve situacije u kojima se na bilo koji način dođe do informacije koja sugerira da je dijete zlostavljano. 

Avberšek: Milinović iznosio zdravstveno stanje pacijenta 

Što se tiče objave podataka o zdravstvenom stanju djeteta, Avberšek podsjeća da se i sam ministar Milinović ovih dana osobno slikao uz pacijenta s presađenim srcem, iznoseći pojedinosti o njegovom zdravstvenom stanju.Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)