Friday, 03.10.2008.

SPOMENKA AVBERŠEK Ravnatelji bolnica lažirali uspješno poslovanje

Bolnice duguju svojim zaposlenicima tisuće neplaćenih sati, što možda nije uzeto u obzir, tvrdi Samostalni sindikat zdravstva.
- Za svaku je pohvalu što je ministar zdravstva Darko Milinović u samo tri mjeseca natjerao ravnatelje bolnica da se riješe dugova i uspješno posluju, ali pitamo se koliko su ti podaci točni. Prema saznanjima naših povjerenika u bolnicama, one svojim zaposlenicima, od doktora do portira, duguju na tisuće i tisuće neisplaćenih prekovremenih sati rada koji im nisu isplatili, a da jesu, možda takvih uspješnih rezultata ne bi ni bilo – kritika je predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek na nedavni sastanak ministra s ravnateljima na Plitvicama.

Sindikatu je čudno da se 66 ravnatelja u samo tri mjeseca pretvorilo iz neuspješnih u uspješne menadžere, i sumnjaju kako neka dugovanja ravnatelji bolnica nisu prikazali u strahu da ne izgube svoje fotelje, poput neplaćenih sati i dugovanja prema dobavljačima. - Hvalospjeve ravnatelja uzet ću sa skepsom i dati da vrijeme pokaže jesu li svi ravnatelji uspješno poslovali, ili su nas povukli za nos. Zasad, mi moramo vjerovati na njihovu riječ, s obzirom da nas je državna sjednica Upravnog vijeća razočarala, jer je na Plitvicama umjesto iscrpnog izvješća o poslovanju bolnica, dala samo kvartalno – rekla je Spomenka Avberšek.

Ne igrajmo se Djeda Mraza

Kazala je i kako ne razumije izjavu ministra Milinovića da će Ministarstvo odsad novčano nagrađivati bolnice koje smanje liste čekanja, s obzirom da je novac iz proračuna podijeljen, i izrazila nadu da to znači da će do kraja godine biti donijet novi rebalans proračuna.
- Ne slažemo se s time da se doktori i bolnice posebno nagrađuju. Nama je to kao da se igramo Djeda Mraza. Svaka usluga koju bolnica napravi prema korisniku mora biti i plaćena, i pohvaljujemo što je ministar rekao da će tako i biti, no on mora uvesti disciplinu jer se u zdravstvu vrlo dobro može vidjeti tko dobro radi, a tko ne, i tko stvara umjetne liste čekanja – upozorava predsjednica Sindikata. 
Sindikat je razočaran što ih ministar Milinović nije uključio u reformu zdravstva, premda je deklarativno rekao da hoće, i podsjetila kako je premijer Sanader rekao da traži od svakog ministra socijalno partnerstvo.
Razočarani su također što je Milinović na Plitvicama izjavio da neće sastavljati Povjerenstvo za borbu protiv korupcije u zdravstvu. Predsjednica Sindikata pozvala je ministra da nađe neki sustav da se iskorijeni korupcija u zdravstvu.
- To se mora napraviti da bi se zaštitilo 99 posto vrijednih i poštenih ljudi u zdravstvu i vratilo povjerenje građana u sustav zdravstva – kazala je S. Avberšek.
Pohvalila je ministra što je shvatio da je HZZO monopolistička tvrtka koja diktira korisnicima pravila, i što je odredio da će HZZO platiti sve fakturirano za pacijente, te nazvala to 'dobrim početkom'.
Objavljeno: 03.10.2008. u 13:39h

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)