Wednesday, 22.10.2008.

Avberšek: Milinovićev uvod u privatizaciju zdravstva

SAMOSTALNI SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI PROTIV UGOVARANJA DIJAGNOSTIČKIH POSTUPAKA U PRIVATNIM POLIKLINIKAMA 

 

Ne pristajemo na ovakvu reformu - Spomenka Avberšek

ZAGREB – Uz postojećih 18 uređaja za magnetsku rezonanciju i ukupno 60 CT-uređaja u hrvatskim bolnicama koji stoje neiskorišteni, ministar zdravstva Darko Milinović nije smio uložiti dva milijuna kuna u privatne poliklinike koje će te iste preglede raditi u dvije smjene i vikendom, upozorila je jučer Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja smatra da je Milinovićeva politika »dugoročno vrlo opasna« te vodi privatizaciji zdravstva.

Nazivajući dosadašnje Milinovićeve reformske poteze katastrofom, Avberšek je ministru poručila neka bolnicama ne kupuje skupe uređaje ako pacijente namjerava slati privatnicima. Izračunala je da KB Sestara milosrdnica s dva MR i tri CT uređaja dnevno radi samo šest sati, što je nedopustivo malo, a slično je i u svim drugim bolnicama u Hrvatskoj. 

– Samo Island i Belgija imaju više CT i MR uređaja od Hrvatske. Standard je u svijetu da magnetske rezonancije rade u tri smjene, a kod nas ne rade ni osam sati, ustvrdila je Avberšek, kriveći za to nesposobne ravnatelje bolnica. 

Liječnici i medicinsko osoblje u bolnicama, kaže, bili bi spremni raditi u dvije smjene, ali samo ako im se to plati. Kako se prekovremeni uglavnom ne plaćaju, liječnici su prisiljeni »tezgariti« kod privatnika, umjesto da taj posao odrade u javnim bolnicama. Samo u KB Sestara milosrdnica, navodi Avberšek, neisplaćeno je više od pet milijuna prekovremenih sati koje su zaposlenici uredno odradili, a u KBC-u Zagreb neplaćeni se rad broji stotinama tisuća sati. 

Kako su privatne poliklinike pristale prepoloviti cijenu pregleda, a jedna se čak ponudila obaviti sve besplatno, čelnica sindikata zdravstva uvjerena je da privatnici računaju na nekakvu protuuslugu te da se iza svega krije korupcija. 

– Ne pristajemo na ovakvu reformu. Ne želimo bolnice u koje nećemo moći ući jer će sve prijeći u ruke privatnika, a zdravlje će imati onaj tko plati, poručila je Avberšek, pozivajući ministra da uvede reda u zdravstveni sustav te da konačno provede standardizaciju i kategorizaciju zdravstva.
Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ 

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)