Tuesday, 28.09.2021.

Od ponedjeljka obvezne Covid potvrde u zdravstvu i socijali za sve osim hitnih slučajeva: Jesu li spremni za to? Evo detalja

BORBA S KORONAVIRUSOM


'Ako pogledate snimke komunicirao sam početak listopada, stoga ne znam tko je najavio 1. listopada', kazao je Beroš. Možda nije rekao, ali je pisao...

(RTL.HR) I danas u Hrvatskoj iznad tisuću novozaraženih, a i brojka pacijenata na respiratoru nakon dugo vremena premašila je sto pacijenta.

U 24 sata preminulo je još 8 osoba, a ukupni broj dosad zaraženih u Hrvatskoj veći je od 400 tisuća.

Mnogima od njih uskoro i ističu potvrde bez koje, ako rade u zdravstvenom sustavu, neće moći na posao. Trebalo je početi sada od petka, ali će od ponedjeljka. Bez covid potvrde u bolnice neće moći ni pacijenti, ravnatelji bolnica ovlastit će osobe koje će ih kontrolirati.

Od ponedjeljka u bolnice nitko, osim hitnih pacijenata neće moći bez covid potvrde. Ni liječnik, ni pacijent ni pratnja na porođaju. Ako nisu cijepljeni, a imaju zakazan pregled za koji treba potvrda - testiranje ide na uputnicu. Sve se najavljivalo za prvi listopada.

"Ako pogledate snimke komunicirao sam početak listopada, stoga ne znam tko je najavio 1. listopada. Početak listopada je bio naš ciljani rok uvođenja covid potvrda i to se realiziralo", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Možda nije rekao, ali je pisao. Još u rujnu u otvorenom pismu tvrdio je da će zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima od prvog listopada za radno mjesto trebati covid potvrda. U KBC-u Rijeka kažu da su spremni.

"Nepoznanica je vrlo malo i one su operativnog karaktera i zapravo mi smo pri samoj najavi uvođenja ovog sustava već pripremili sve podloge, tako da je sve spremno za brzu i učinkovitu implementaciju", kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Sindikati inzistiraju da testiranje bude na teret poslodavca. Što ako netko odbije?

"Očekujemo da neće biti nikakve rigorozne mjere prema toj osobi i da će konačno i jedno i drugo ministarstvo shvatiti da to nije način da se ljude penalizira na taj način niti ima osnove da ga se udalji s radnog mjesta ili da ne dobije plaću", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak.

Od gotovo 75 000 zaposlenih zdravstvenih djelatnika - 30% nije cijepljeno. I ministar kaže da je u ovom trenutku protiv otkaza.

"Ukoliko netko ne želi, nije prebolio, nije cijepljen, ne želi se testirati - to će se morati evidentirati - on neće moći doći na svoje radno mjesto nažalost pisat će se neopravdani izostanak. Što ujedno znači i nedobivanje naknade, odnosno plaće za taj period", kaže Beroš.

Plaćat će i Medicinski fakultet testiranja za studente koji nisu cijepljeni, a odlaze u bolnicu. Ukupno ih je oko 300.

"Danas smo donijeli te mjere koji će vrijediti u buduće, studenti će morati imati covid potvrdu ili da su testirani. Što se tiče samog iznosa to smo sad u pregovaranju da dobijemo neku jeftiniju varijantu", poručuje dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Klarica.

Covid potvrde su i u sustavu socijalne skrbi. Za zaposlenike, ali i za posjetitelje u domovima za starije. Ako se odbiju testirati - ne ulaze u ustanovu.

"Imat ćemo sigurno rezervnih zamjena, imali smo puno težu situaciju u 2. i 3. valu kad su morali biti u samoizolaciji, izolaciji i tako dalje, uvijek smo se brinuli da korisnici dobiju kvalitetnu uslugu, i to ćemo činiti i dalje", kaže savjetnica ministra za socijalnu politiku Zvjezdana Bogdanović.

Čekaju se detaljnije upute za ravnatelje bolnica koji moraju sve organizirati. Od testiranja dva puta na tjedan do evidencije i provjere covid potvrda.

 

COVID POTVRDE OD PONEDJELJKA: Uvode se za zdravstvo i socijalu - besplatno testiranje

 Odgađa se uvođenje obveznih COVID potvrda u zdravstvenom i socijalnom sustavu, vijest je koja je odjeknula medijskim prostorom. Ono što se tjednima najavljivalo propalo je zbog kalendara.

(Totalinfo.hr) Iako je 1. listopada bio ključan datum za njihovo uvođenje, zdravstvene vlasti su se predomislile jer se nisu sjetili pogledati kalendar. Praktičnijim smatraju da se s uvođenjem krene u ponedjeljak, a ne petak kako su najavljivali.

Uvođenje obveznih COVID potvrda u zdravstvenom i socijalnom sustavu ipak se odgađa do ponedjeljka potvrdilo je Ministarstvo zdravstva. Trebao je to biti odgovor na nedovoljnu procijepljenost i epidemiološku situaciju, a cilj ove mjere zaštita pacijenata, korisnika domova za starije te osoblja zaposlenog u oba sustava, navode u priopćenju. Svi oni na tu zaštitu će ipak pričekati i to tri dana. Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je na pitanje koliko dugo će država plaćati testiranje onih bez potvrde:

"Nemoguće je u ovom u trenutku reći, ono što smo htjeli postići, pogotovo u ovom početnom prijelaznom razdoblju, da država plaća testiranje svima onima koji se nisu cijepili ili preboljeli. Mislim da je to u redu, ali isto tako potpuno je jasno da to ne može trajati u nedogled. Napravit ćemo sve da sustav funkcionira. Pazite, ne možemo napraviti diskriminaciju pa nešto plaćati zdravstvenim djelatnicima, a bolesnicima ne. Svatko tko ima zakazan neki tretman ili hospitalizaciju, dobit će uputnicu, a isto tako dobit će uputnicu kao i do sada za testiranje. Testiranje je besplatno."

Prema odluci Stožera, obvezne COVID potvrde za zdravstveni i socijalni sustav se uvode od ponedjeljka 4. listopada. Oni koji ih nemaju testirat će se dva puta tjedno, tko se ne testira ne smije na posao. Osobe koje su pratnja pri porodu, pratnja ili posjetitelj hospitaliziranih osoba također moraju imati potvrdu, iznimka su djeca do 12 godina. Testirati se ne moraju ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci kao ni oni koji su proglašeni vjerojatnim slučajevima zaraze iako nisu bili testirani. Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak komentirao je za Media servis odluku o odgađanju te njoj ne vidi ništa sporno.

"Ta odgoda je kratkog vijeka, samo četiri dana. Obvezno testiranje ide od ponedjeljka, zato što još nisu pripremljene detaljne upute koje bi se poslale svim ustanovama u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Mi kao Sindikat možemo reći da nismo protiv cijepljenja, ali smo, kao što smo već najavljivali, protiv parcijalnog cijepljenja i protiv donošenja odluke o cijepljenju samo radnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi." Odgađanje pozdravljaju i iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, čija je predsjednica Jadranka Dimić za Media servis rekla:

"To je meni i logično. Nevjerojatna situacija bi bila za sustav socijalne skrbi, jer dva dana prije najave nemamo praktički nikakvu informaciju, niti su ravnatelji i zaposlenici dobili bilo kakav naputak na koji će se način provoditi ta primjena obveze COVID potvrde i testiranja niti tko bi u konačnici to radio. S obzirom da nije ni pripremljeno sve, logično da se to odgađa."

Zaposlenici manje više imaju COVID potvrde, rekla je Dimić i poručila da je problem za 30% onih koji se trebaju testirati. Ističe, da nema naputaka gdje će se to provoditi, u zdravstvenim ustanovama ili u sustavu socijalne skrbi za koji napominje da ni nema ni dovoljno kadra koji bi to radio.

"U ovakvim ozbiljnim situacijama očekujemo nekakav primjereni rok, dakle nekakvih 8 dana od objave do provođenja, odnosno dok ta obveza ne uđe u primjenu."

Broj novozaraženih, danas je 1061, čime su aktivni slučajevi u zemlji porasli na 7100. Nažalost s dijagnozom COVID-a preminulo je 8 osoba. U bolničkom sustavu od posljedica zaraze liječi se 738 pacijenata, a njih 102 pacijenta.

Ispis