Thursday, 23.09.2021.

Beroš najavio da zdravstveni radnici bez covid potvrde ostaju bez plaće: Istražujemo mogu li dobiti i otkaz

OBAVEZNE OD IDUĆEG TJEDNA

Ilija Radić

Od sljedećeg tjedna u zdravstvo i socijalu uvode se obvezne covid potvrde za dolazak na posao. U rukavicama u Vladi odgovaraju na pitanje - hoće li oni koji se odbiju cijepiti, testirati ili dobiti otkaz


(RTL.HR) Radnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi su prvi na redu. Ako Stožer tako odluči, na posao neće moći bez COVID potvrde ili negativnog testa.

"Moramo zaštitit zdravlje naših korisnika, ali zaštititi i zdravlje djelatnika ovih sustava", kazao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Oni cijepljeni nemaju se oko čega brinuti, no oni koji se nisu cijepili, morat će se svakih nekoliko dana testirati, zasad besplatno, kako bi dokazali da nisu zaraženi virusom. Što ako zaposlenici odbiju testiranje? Ministar zdravstva Vili Beroš ih upozorava da će stvoriti probleme prvenstveno sebi.

"Nemogućnosti obavljanja svojih poslova stvorit će problem ustanovi kako nadomjestiti njihov izostanak, a sebi neopravdani izostanak s posla i gubitak naknade za rad. Ne vjerujem da će bilo tko bez valjanog razloga odbijati bilo koju od predloženih mjera, ali ako takvih i bude, tada će morati s poslodavcem rješavati isto u skladu sa zakonskim odredbama", poručio je Beroš.

Je li ovo prijetnja otkazom? Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kažu da su spremni zaštititi članove.

"Mi to možemo shvatiti na neki način i prijetnjom otkazom s tim da smatramo da ministar nema nikakvih argumenata i nema zakonske podloge za ovakvu nekakvu izjavu. Ukoliko do nečega takvoga dođe, sigurno ćemo znati obraniti naše članove pravnim putem", kazao je Stjepan Topolnjak, predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Stručnjak za radno pravo Krešimir Rožman kaže da Stožer još nije donio nikakvu odluku, no ako to učini, to bi moglo dovesti do izvanrednog otkaza.

"Radnici koji neće imati takvu potvrdu, neće moći ući. Ako neće moći ući, neće moći raditi. Ako netko ne dolazi na posao iz razloga koji nije opravdan, a ovo se ne bi smatralo opravdanim, to može biti razlog za otkaz ugovora o radu", tvrdi Rožman.

Ipak, riječ je o deficitarnim zanimanjima gdje već nedostaje radnika, pa Berošev kolega staje na loptu.

"Ja se ne bih nikako zalijetao s tezom tko ne bude imao covid potvrdu, dobit će otkaz. To u ovom trenutku ne možemo reći da je jednoznačno točno. Nije", tvrdi Aladrović.

Rožman smatra da bi pravno bolje rješenje bilo kada bi se umjesto odluke Stožera donio zakon koji bi regulirao ovo pitanje. No, iako je Ustavni sud dosad potvrđivao odluke stožera, pitanje ustavnosti ove odluke moglo bi se postaviti.

"Može se ponovno za tu odluku zatražiti ocjena ustavnosti jer je to nova odluka, različita sadržajno od onih prethodnih", kazao je Rožman.

Ipak, garancije da bi Ustavni sud u tom slučaju donio presudu suprotnu odluci stožera - nema.

 

Pročitajte još...

RTL.HR: Aladrović o mogućim otkazima u zdravstvu bez Covid potvrde: 'Ne bih se zalijetao...'

NET.HR: OBVEZNE COVID POTVRDE / Beroš najavio sankcije, a sindikat poručuje da će 'obraniti' članove: Mogu li oni koji odbiju testiranje dobiti otkaz?

NACIONAL: Stručnjak za radno pravo: "Obvezne covid potvrde u zdravstvu mogle bi uzrokovati otkaze"

Ispis