Thursday, 16.09.2021.

Priopćenje SSZSSH i HSSMSMT

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara

U Zagrebu, 16.09.2021.


PRIOPĆENJE SINDIKATA

Poštovani,

danas je u Ministarstvu zdravstva na zahtjev Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara održan sastanak s ministrom zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilijem Berošom vezano uz otvorena pitanja u sustava zdravstva.

Teme su bile:

- Realizacija dogovora o plaćanju razlike prekovremenog rada
- Izmjena Uredbe o koeficijentima
- Otvoreno pismo radnicima u zdravstvu

Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva sa suradnicima, te predsjednici sindikata Stjepan Topolnjak i Anica Prašnjak sa suradnicima.

Ministar zdravstva i sindikati konstatirali su kako je nakon dugotrajnog procesa pregovora riješeno pitanje plaćanja razlike isplate prekovremenog rada.

Nakon što je Sabor Republike Hrvatske 18. lipnja 2021. godine donio Izmjene i dopune Državnog proračuna RH kojim su osigurana sredstva za isplatu razlike uvećanja plaća s osnove prekovremenog rada, danas na sjednici Vlade Republike Hrvatske donosi se i stupa na snagu Odluka o isplati razlike plaća za prekovremeni rad.

Time je ovaj dugotrajni proces pregovora o prekovremenom radu priveden kraju.

Ministarstvo zdravstva će već u ponedjeljak zdravstvenim ustanovama proslijediti narečenu odluku i detaljne upute o isplati.

Na sastanku je također konstatirano da je u završnu proceduru upućen Prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u sustavu zdravstva na kojoj sindikati već duže vrijeme inzistiraju.

Razgovaralo se o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zdravstvu i otvorenom pismu ministra, kojom prilikom su sindikati ponovo iskazali svoje protivljenje obveznom cijepljenju samo za radnike u sustavu zdravstva, te podržali slobodu izbora radnika, a u slučaju provedbe narečenih mjera i obveznog testiranja radnika inzistirali na provedbi testiranja na teret poslodavca.


Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara

 

Pročitajte još...

Odluka o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja (NN 101/2021)

Odluka o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Topolnjak za Direktno: Tražili smo od Beroša da testove na Covid plati država

Pao dogovor o prekovremenima: Vlada liječnicima i sestrama vraća milijardu kuna

Ispis