Thursday, 22.07.2021.

Završena sjednica GSV-a: "Iz zdravstvene i ekonomske krize možemo izaći samo cijepljenjem"

(NACIONAL) U srijedu je održana sjednica Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV) na kojoj se aspravljalo se o ulozi socijalnih partnera u podizanju svijesti radnika i poslodavaca o utjecaju pandemije COVID-19 na javno zdravstvo i gospodarstvo.

Sjednica, koja je trajala više od tri sata, završila je zaključkom da Vlada neće uvoditi obvezno cijepljenje.

"Bitno je naglasiti da sve tri strane imaju isti ili vrlo sličan pristup rješenju problema. Oko samih modela do dolaska rješenja imamo poneke različite stavove. Da bismo izašli iz zdravstvene i ekonomske krize, moramo pristupiti cijepljenju. To je najbitnija poruka današnjeg sastanka GSV-a", kazao je nakon sjednice ministar Josip Aladrović.

Obvezno cijepljenje, dodo je, nije nešto što vlada planira kao model rješenja. "Pričali smo o sektoru zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja. Tu razmatramo potencijalne modele različitih vrsta pristupa, u vidu covid-potvrda ili nešto drugo", dodao je Aladrović.

"Vlada nije u fazi razmatranja uvođenja obveznog cijepljenja. Ide se na edukaciju i dizanje razine svijesti stanovništa. Svi se slažu da je cijepljenje imperativ i da ljud i o tome trebaju dobrovoljno odlučiti i da ljude treba temeljito informirati. Zaključili smo i da utjecaj znanstvene zajednice u svijetu nije dovoljno jak. Strategija je kako motivirati ljude, kako ih potaknuti da se cijepe i kako im objasniti da je možda pred nama novi val epidemije. Moramo se nadati da će on nastupiti nakon turističke sezone", rekao je nakon sastanka sindikalist Vilim Ribić novinarima.

Dodao je da žele poslati poruklu građanima da je važno izbjeći novih osam tisuća mrtvih i novi ekonomski kolaps koji će se reflektirati na pad standarda. "Važno je i prestati živjeti na ovaj način kako se živjelo u zadnjih godinu i pol, s maskama, s izoliranošću...toga bi trebalo biti dosta, ali to ne ovisi toliko o Vladi koliko o svijesti građana da se procijepe", poručio je Ribić.

Ribić je komentirao ljude koji oklijevaju s cijepljenjem. "Dio ljudi imaju racionalna pitanja oko cijepiva. Tražili smo odgovore na osam mrtvih ljudi, a koji su cijepljeni. Od Vlade smo tražili i odgovore na pitanje ako je bilo koje cjepivo štetno. Nitko nikada ozbiljan nije došao do zaključka da bi došlo do posljedica na zdravlje, dugoročno, nakon cjepiva", rekao je.

Damir Zorić, čelnik Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je važnost odgovornog ponašanja. "Složili smo se da je cjepivo jedno od najboljih alata u suzbijanju pandemije, uz sve one ograde o slobodi pojedinca koji može sam odlučiti. I to je stvar svijesti svakoga od nas", rekao je.

Zorić je ponovio da se poduzetnici protive uvjetovanju potpora cijepljenjem. "Jasno je tko donosi zakone, a onda ih svi drugi moraju provoditi", rekao je. Na pitanje zašto su to prihvatili, kazao je da oni odluke ne donose.

Ispis