Saturday, 01.05.2021.

Čestitka SSZSSH povodom 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada

U Zagrebu, 1. svibnja 2021. godine

 

ČLANOVIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA
ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE I
SVIM RADNICIMA


Poštovani članovi sindikata i svi radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi,

i ove godine 1. svibnja obilježavamo međunarodni praznik rada, dan kojim se prisjećamo velikog radničkog prosvjeda održanog u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine. Dan kada je 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja prosvjedovalo protiv iskorištavanja radnika, niskih nadnica i višesatnog dnevnog rada od 12 i 18 sati, a zahtijevajući dostojnije uvjete rada i života. Tom prilikom policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na taj dan od 1889. godine na taj dan organiziraju se radnički prosvjedi, a od 1890. godine taj se dan slavi kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Ove godine zbog epidemioloških razloga neće biti prosvjednih aktivnosti niti okupljanja u Maksimiru ili na skupovima diljem Hrvatske, no to ne znači da se nećemo prisjetiti ovog važnog dana za sve radnike i uzeti si trenutak za preispitivanje svoje uloge i doprinosa u borbi za prava radnika.

Stoga ove godine pozivamo sve Vas, i članove i nečlanove sindikata, da se upitate kakva je vaša uloga danas u borbi za bolje uvjete rada radnika, da utvrdite kakav je vaš doprinos, i vidite možete li svojim djelovanjem utjecati na bolji položaj radnika sutra.

Naši članovi su se svojom voljom učlanili u sindikat i svojim članstvom i djelovanjem doprinijeli da budemo reprezentativni sindikat, koji mjerama pritiska, štrajkovima ali i pregovorima može pomoći u borbi za radnička prava, za bolje sutra i zato svima vama veliko hvala. Neki radnici ne žele biti članovi sindikata i to je njihovo pravo izbora, jer lakše je sjediti skrštenih ruku i čekati da sindikat sa svojim članovima izbori neka prava jer će ista prava ionako silom zakona i oni ostvariti.

Međutim, na današnji dan ne želimo slati poruke nečlanovima da se učlane u sindikat iako bi na taj način pomogli reprezentativnim sindikatima da i dalje ostvaruju prava koja godinama uživamo svi zajedno. Danas želimo poslati poruku zajedništva malim sindikatima kojih je previše zbog čega se snaga sindikata i mogućnost pritiska raspršuje, a oni sami nisu u poziciji ostvariti svoje interese. Danas pozivamo njih da nam se pridruže jer samo reprezentativni i jaki sindikati mogu unaprjeđivati prava radnika.

SVIMA SRETAN PRAZNIK RADA I ŽELJE ZA BOLJE SUTRA S NOVIM MOGUĆNOSTIMA!

Ispis