Friday, 13.09.2019.

Parafiran dogovor o plaćama u zdravstvu(HRT) Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva postignut je konačan dogovor o povećanju plaća, koji je nakon toga parafiran u Vladi. Riječ je povećanju od sedam posto; tri posto odnosi se na uvjete rada, a 4 posto za odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Sindikati dalje žele da se riješi pitanje njihovih osnovica i prekovremenih sati. Danas su održani najavljeni prosvjedi. Zdravstveni radnici prosvjedovali su ispred općih bolnica u Bjelovaru i Slavonskom Brodu te KBC-a Dubrava u Zagrebu.

- S ovim trenutkom potpisali smo dodatak 2, parafirali ga te okončali dugogodišnje čekanje na naš kolektivni ugovor koji nije bio potpisan. Ovim smo dogovorili i potpisali ono što smo u sedmom mjesecu parafirali i uz podršku predsjednika Vlade, njegovim autoritetom, dobili ipak garanciju da ovaj put neće biti samo paraf, nego će taj dodatak potpisan. Isto tako najavljujem da temeljem ovoga moramo nastaviti dalje s radom i borbom za naše plaće, koeficijente i osnovicu plaće. Ovim parafiranjem, a nadam se uskoro i potpisivanjem, nećemo završiti i stati, nego i dalje raditi na poboljšanju uvjeta rada naših svih zaposlenih u sustavu zdravstva, a sve u korist naših bolesnika da naš rad i skrb o njima budu što kvalitetniji, rekla je predsjednica hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić.

- Zahvaljujem novinarima i medijima koji su nas jako dobro popratili da ovo ispregovaramo. Zahvaljujem i predsjedniku Vlade koji je uvidio da stvarno nije bila greška u sedmom mjesecu kada smo nešto parafirali, nego da je to stvarno i potreba u zdravstvenom sustavu. Nemam nikakve sumnje da će ovo što je parafirano biti potpisano. Zahvaljujem i ministru Kujundžiću, koji je u pregovorima aktivno sudjelovao i zalagao se za radnike u svojem resoru. Naglašavam da naši radnici nisu svi zadovoljni ovakvim ugovorom. Nisu zadovoljni oni koji su dobili samo 3%-tno povećanje, ali u ovim mogućnostima i okolnostima nismo mogli izboriti više. Ono što nas sada očekuje, i što je ministar Alardrović već i najavio da ćemo pregovarati dalje i o osnovici pa ćemo time vjerojatno nešto uspjeti dodati kroz sljedeću godinu na povećanju plaća, rekao je Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak.

Uistinu je bilo dugo i nerijetko mukotrpno pregovaranje, ali uvijek s maksimalnim uvažavanjem i korektnošću jedne i druge strane - predstavnika Vlade i sindikata. Kao što je gospodin Topolnjak lijepo rekao - nismo mogli više. Uistinu Vlada je pokazala, posebice premijer, razumijevanje za djelatnike u zdravstvu, što rade, kako im je teško, kolika je njihova odgovornost, ali s druge strane u ovome trenutku nismo mogli više od ovoga što je sada potpisano s vjerom da će s većom zaposlenošću, većim BDP-om moći će i dalje povećavati plaće, a da će djelatnici u zdravstvu, kao i do sada, uvijek kvalitetno i požrtvovno raditi u korist hrvatskih pacijenata, rekao je ministar Milan Kujundžić.

Dogovoreno je isto ono što je dogovoreno u srpnju, 7-postotno prosječno povećanje plaća (3+4), tj, dodataka na uvjete rada i odgovornost, potvrdio je po završetku pregovora u Ministarstvu ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dodao je da je svatko na određeni način morao popustiti.

Uoči sastanka sindikati nisu bili optimistični

- Prvo ćemo vidjeti što će nam Vlada donijeti na stol, nakon toga ćemo konzultirati kolege i donijeti odluku, izjavila je uoči početka pregovora predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak. Na pitanje što očekuje od sastanka kazala je kako je proteklih puta bilo više pozitivnih emocija, ali da su danas "vrlo rezignirani".

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak dodaje da treba čuti konkretnu ponudu Vlade. "Nismo čuli, ni vidjeli koja je konačna odluka Vlade", rekao je Topolnjak, dodavši da će, kad je dobiju, ponudu predstaviti kolegama koji će se izjasniti jesu li za njezino prihvaćanje.

Pogledaj vijest i video prilog HRT

 

Postignut dogovor, potpisan Kolektivni ugovor sindikata zdravstva

(N1) Nakon što su se u petak u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji regulira dodatke na plaću.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.

Plenković: Povećanje plaća koliko je to trenutno moguće

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako se za GKU u zdravstvu pokušalo naći rješenje koje je u ovom trenutku realno i najbolje moguće, kada su u pitanju dodaci na plaće.

Podsjetio je kako su u mandatu njegove Vlade osnovice plaće državnih i javnih službi ukupno povećane 11,5 posto.

"Stav je Vlade da u procesu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i prosječne plaće nastojimo da se i plaće ljudi koji rade u državnom i javnom sektoru povećavaju onoliko koliko je to moguće", kazao je Plenković

Istaknuo je da povećanje za sedam posto Vlada u fiskalnom smislu može izdržati ove i iduće godine. Vlada time želi izaći zdravstvenim djelatnicima u susret koliko se može, ali u skladu s time da se može trošiti samo onoliko koliko se zaradi.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako trenutno nije bilo moguće veće povećanje plaća u zdravstvu. "To je kompromis u smislu mogućeg", kazao je.

"Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novce i za lijekove, grijanje, nabavku aparature, praćenje svih metoda liječenja", poručio je Kujundžić.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić izjavila je da su sindikati uz potporu predsjednika Vlade dobili jamstvo da će ovoga puta dodatak GKU o povećanju plaća biti potpisan. Sindikati će i dalje, kazala je, inzistirati na poboljšanju uvjeta rada, povećanju koeficijenata i osnovice plaće za sve zaposlene u zdravstvu.

Topolnjak: Slijede pregovori o osnovici plaća

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak zahvalio je premijeru Plenkoviću što je na današnjem sastanku uvidio da parafirano povećanje plaća iz srpnja nije bila greška, već da je to potreba u zdravstvenom sustavu. "Ne sumnjam da će ovo što je parafirano biti i potpisano", kazao je.

Dodao je kako nisu svi radnici u zdravstvu zadovoljni s parafiranim ugovorom, posebice oni koji su dobili najmanje povećanje od tri posto, ali sindikati u ovim okolnostima nisu mogli izboriti više.

Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi.

Nakon današnjeg parafiranja dodatka GKU, sindikati će, kako su najavili, zaustaviti planirane prosvjedne aktivnosti koje već desetak dana traju po bolnicama.

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)