Thursday, 12.09.2019.

Pobjeda sindikata: Vlada dala zeleno svjetlo za povećanje plaća u zdravstvu, čeka se službena potvrda

ŠTO S PROSVJETARIMA?

... klikni na sliku za prilog RTL-a

Na pitanje hoće li veće plaće dobiti i učitelji, ministrica Divjak odgovorila je kako vjeruje da hoće

(RTL.HR) Vlada je po svemu sudeći dala zeleno svjetlo za sedampostotno povećanje plaća u zdravstvu. Službena potvrda očekuje se u petak.

A sve je izglednije da će se u proračunu pronaći novac i za veće plaće prosvjetara.

Zahtjeve sindikata o povećanju plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto za odgovornost za život i zdravlje ljudi, ministar zdravstva predstavio je kolegama u Vladi.

"Vlada ima puno razumijevanje, naravno potrebne su dvije strane, tako da ćemo u petak u tome duhu nastaviti razgovore sa sindikatima", kazao je Milan Kujundžić.

No, njegova prijašnja izjava zbunila je sindikate: "U zdravstvu ni u ovom kolektivnom ugovoru nema uravnilovke. To nije sedam posto, nego su to postoci po odgovornosti, složenosti posla i riziku izloženosti infekcijama i zračenju pa će netko dobiti dva posto, netko teorijski 11 posto. Ali u prosjeku je to sedam posto''.

Sindikati se još trebaju dogovoriti pristaju li na ponuđeni iznos koji će državu stajati oko 400 milijuna kuna na godinu. Da će dogovor biti postignut, uvjeren je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

''Recimo da još nešto razgovaramo, još nešto pregovaramo i nije tih sedam posto tako linearno kako se prikazuje u javnosti, drugačije je satkana formula, ali recimo da ćemo naći dogovor'', rekao je Aladrović.

Ne traže povišicu jedino u zdravstvu. Vladu očekuje i dogovor s učiteljima koji su prosvjedovali za šest posto veći koeficijent plaća.

Na pitanje hoće li veće plaće dobiti i učitelji, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da vjeruje da hoće.

Zahtjevi za povišicama koji stižu sa svih strana su očekivani, kaže ministar finacija Zdravko Marić, ali dodaje da "nismo dovoljno bogati da bismo sva rješenja pronašli isključivo u financijama".

"Ali u svakom slučaju financije moraju biti u onakvom stanju da mogu odgovoriti svim izazovima, svim prioritetima, a isto tako svi se na neki način moramo voditi i tim principima", poručio je Marić.

U suprotnom, Vlada bi se mogla suočiti s nizom štrajkova kojima su prvi zaprijetili medicinske sestre i liječnici.

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)