Tuesday, 10.09.2019.

Kujundžić ponudio 7 posto, sindikati nezadovoljni(HRT) U Ministarstvu zdravstva završeni su još jedni pregovori sa sindikatima zdravstva o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu. Ministar Milan Kujundžić sindikatima je dao konkretan prijedlog o povećanju plaća, a to je 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost što je oko 400 milijuna kuna na godinu.

Isto je bilo i prije parafirano, ali Vlada to nije prihvatila, nego je kolektivne pregovore vratila na početak. Pregovarački odbori Vlade i sindikata u petak će se opet naći u Ministarstvu zdravstva kako bi mogli definitivno potvrditi izmjene Kolektivnog ugovora. Istodobno, nastavlja se prosvjedna akcija "Pet do 12", u kojoj je danas sudjelovalo medicinsko osoblje zagrebačke bolnice "Sestre milosrdnice" te karlovačke bolnice.

- Dogovorili smo se da će se sindikati konzultirati sa svojim tijelima, a Ministarstvo će se konzultirati s Vladom. Načelno smo na tragu dogovora iz srpnja. To ćemo prezentirati Vladi i premijeru, vjerujem da će se naći sredstva, kazao je nakon dnašnjih razgovora ministar Milan Kujundžić. Takozvanih 7 posto, naglasio je nije nikakva uravnilovka, nego će se raspodijeliti prema odgovornosti, složenosti posla, izloženosti riziku zračenja ili infekcije. Kujundžić je dodao kako je stalno i u pregovorima reprezentativnosti liječnika koji traže poseban strukovni ugovor.

Na pitanje je li ministar financija u problemu, rekao je da je Zdravko Marić veliki stručnjak za financije te kako "vjeruje da će se naći rješenje da imamo stabilnu državu i stabilni zdravstvni sustav". Podsjetimo, Marić je više puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima.

- Očekujemo da će ovaj prijedlog biti prihvaćen u četvrtak na Vladi. Ne vjerujemo dok ne vidimo potpisano. Jedini dodatni zahtjev sindikata u već parafiranom ugovoru bilo je da povišica od 7 posto ide od 1. rujna. Prijedlog ide pred naša tijela i u petak nastavljamo s odgovorom Vladi. Tad ćemo moći reći da smo ispregovarali Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kazao je Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva. Dodao je da nije jednostavno ovakve dodatke ispregovarati te najavio štrajkove ako Vlada ne prihvati ove uvjete. Prosvjedi "Pet do 12" nastavljaju se cijeli ovaj tjedan, dodao je.

Nije najbolje prošlo, ali nismo to niti očekivali, kazala je Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Saga se nastavlja, izjavila je.

- Ovih 7 posto o kojima sada pričamo su nam oni nametnuli. A nisu se pitali tko će brinuti o sve bolesnijoj populaciji i o svim problemima koje trpimo na svom radnom mjestu. Stanje u zdravstvu je neizdrživo, trebaju svi shvatiti da moramo zadržati naše ljude, poručila je uoči Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Vijest HRT i izjave sudionika pregovora

 

NOVA RUNDA PREGOVORA

'Očekujemo povećanje od sedam posto od 1. rujna. Ako Vlada to ne prihvati, idemo u štrajk'

Pregovori Vlade i sindikata o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu nastavljaju se u petak

(RTL.HR) U Ministarstvu zdravstva odrađena je nova runda pregovora na kojoj je dogovoreno da se pregovori nastavljaju, i to u petak.

"Naš je zahtjev da od 1. rujna ide povećanje od sedam posto i očekujemo od Vlade da to prihvati na sjednici u četvrtak", opetovao je nakon današnjega sastanka predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

''S obzirom na sve akcije koje smo poduzimali, očekujemo da bi one mogle rezultirati ovakvim dogovorom", poručio je Topolnjak, ali uz rezervu jer pregovori nisu gotovi.

Naime, Vlada je danas ponudila ono što je ranije parafirano, no sindikati ne vjeruju dok Vlada to zaista i ne odobri, a na svojim tijelima još moraju vidjeti hoće li to prihvatiti.

''Ne mogu reći da će to naša tijela prihvatiti. Nastavljamo u petak s odgovorom Vlade i našim odgovorom i onda ćemo moći reći da smo ispregovarali izmjene kolektivnog ugovora ... Naravno da naši ljudi vide da nije jednostavno ispregovarati ovakve dodatke. Trebalo je pokazati Vladi da u sustavu zdravstva nešto ne štima, da nema ljudi, da je sustav potkapacitiran i jednostavno ako ova Vlada prijedlog ne prihvati, mi nemamo druge solucije nego ići u štrajk'', upozorio je Topolnjak i rekao da se prosvjedi pet do 12 pred pojedinim bolnicama nastavljaju dalje.

Ranije danas uoči današnje runde pregovora u Ministarstvu zdravstva predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Brankica Grgurić proglasila je izvanredno stanje u zdravstvu zbog kroničnog nedostatka radnika, a upozorila je da će se odjeli zbog toga morati zatvarati pa bi stoga bilo dobro da ih u Vladi shvate ozbiljno.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak istaknuo je da očekuje ono što je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio jučer u medijima, odnosno konkretne prijedloge: "Danas bi trebao biti 'Dan D'. Prošli put smo zatražili i dobili obećanje da ćemo danas dobiti izračun, da će biti na stolu ono što možemo od druge strane očekivati. Na nama, na našim tijelima je da kada čujemo što ministar može ponuditi, donesemo odluku možemo li to prihvatiti ili ne".

Ministar Kujundžić, podsjetimo, kazao je dan ranije da će izaći s konkretnim prijedlogom koji će biti u granicama mogućeg te da vjerujem da će danas imati neko rješenje koje će potom iznijeti Vladi.

Danas je poručio: Izračunali smo da trebamo zadržati liječnike, ali i da trebamo liječiti pacijente tako da vjerujem da ćemo na tom tragu postići dogovor. Bit će sve u redu''.

Podsjetimo, sindikati ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, koje su ranije parafirali s ministrom zdravstva. No Vlada to ne prihvaća te je kolektivne pregovore vratila na početak dok sindikati smatraju da je riječ o nastavku.

U međuvremenu, Strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i ovoga tjedna nastavljaju s mirnim prosvjedima pred bolnicama, uz poruku da zdravstveni radnici rade u otežanim uvjetima rada i zaslužuju veće plaće.

Prosvjedi "Pet do 12" održani su jučer u u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu i u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)