Vijesti i zbivanja

Srijeda, 25.10.2017.

Prenosimo iz NOVOG LISTA

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Ponedjeljak, 23.10.2017.

NOVI LIST o posljedicama privatizacije primarne zdravstvene zaštite iz perspektive ravnatelja domova zdravlja

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Petak, 20.10.2017.

NOVI LIST o privatizaciji primarne zdravstvene zaštite

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Četvrtak, 19.10.2017.

SSSH: Primarna zdravstvena zaštita ne smije biti dostupna samo onima koji to mogu platiti!

PRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA?


Ministar Kujundžić odbacio je bojazni sindikata i udruga u zdravstvu ustvrdivši da se u prijedlogu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je još u izradi, ne predviđa privatizacija primarne zdravstvene zaštite

(Dnevno.hr) Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) usprotivio se u četvrtak privatizaciji zdravstvenog sustava, što se pokušava progurati kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, poručujući da primarna zdravstvena zaštita mora ostati dostupna svim građanima, a ministar zdravstva Milan Kujundžić odbacio je tvrdnje o privatizaciji rekavši kako se radi o uređenju sustava primarne zdravstvene zaštite.

Ne protivimo se privatizaciji zdravstvenog sustava koja bi donijela dodanu vrijednost i u kojoj bi poduzetnici s privatnim kapitalom osnivali klinike - neka budu na tržištu za građane koji to mogu platiti, iako takvih nema puno, izjavio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Neprihvatljiva primarna zdravstvena zaštita samo za one koji to mogu platiti

No, ne možemo prihvatiti da primarna zdravstvena zaštita bude dostupna samo onima koji to mogu platiti. Ono osnovno mora biti dostupno svim građanima, poručio je Novosel i najavio da će SSSH napustiti radnu skupinu koja razmatra izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ako njegovi argumenti ne budu shvaćeni ozbiljno, i pozvat će građane na otpor.

SSSH će inzistirati, nakon što radna skupina izradi konačni prijedlog zakona, na širokoj javnoj raspravi kako bi građani i predstavnici pojedinih udruga na razini jedinica lokalne samouprave mogli izraziti svoja stajališta.

"Prvenstveno mislimo na dijelove Hrvatske gdje su već sada problemi sa zdravstvenim uslugama, primjerice na otocima i u manjim mjestima u koje nitko ne želi doći raditi. Pozvat ćemo građane tih dijelova Hrvatske na otpor i prosvjed, ne bude li njihovo mišljenje prihvaćeno", rekao je Novosel.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak ustvrdio je kako Ministarstvo zdravstva ide na proširenje privatizacije zdravstvenog sustava tako da liječnici mogu raditi i do 70-te godine, uz osmosatno radno vrijeme, pa se ne zna tko će pokrivati subote, nedjelje i blagdane u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Totalna rasprodaja javnog zdravstva

Liječnicima se dopušta rad nakon redovitog osmosatnog rada, što bi građani morali plaćati ne stignu li dobiti zdravstvenu skrb u redovito radno vrijeme. To što radi ministar zdravstva Milan Kujundžić nastavak je inicijative bivšeg ministra Andrije Hebranga, koja bi se sada trebala u cijelosti provesti, tvrdi Topolnjak. To je apsolutno neprihvatljivo ne samo za sindikalno članstvo, nego i za sve hrvatske građane jer se radi o totalnoj rasprodaji javnog zdravstva, ustvrdio je Topolonjak.

Javno zdravstvo i domovi zdravlja su plaćeni iz doprinosa građana i njihovo su vlasništvo, pa se ne mogu prodavati tako kako je predloženo u nacrtu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ne možemo prihvatiti ni prijedlog da liječnik sam predloži tko će ga naslijediti nakon njegova odlaska u mirovinu i kome će pripasti njegovi pacijenti, poručio je Topolnjak.

I Udruga hrvatskih pacijenata usprotivila se privatizaciji primarne zdravstvene zaštite uz upozorenje da se pokušava "stomatologizirati" cijeli zdravstveni sustav, što znači da se privatnici financiraju javnim novcem, a pacijenti imaju sve manja prava.

Kujundžić odbacuje tvrdnje o privatizaciji - samo se uređuje sustav

No, ministar Kujundžić odbacio je bojazni sindikata i udruga u zdravstvu ustvrdivši da se u prijedlogu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je još u izradi, ne predviđa privatizacija primarne zdravstvene zaštite.

"Glede tzv. privatizacije, ovdje se ništa ne događa. Sve se već dogodilo prije 20 godina. Ovo je samo uređenje sustava primarne zdravstvene zaštite. Ovdje nema nijednog novog elementa u tom smislu", odgovorio je Kujundžić na upit novinara.

Kujundžić je demantirao tvrdnje sindikata i udruga u četvrtak u Ministarstvu zdravstva nakon potpisivanja ugovora o javnoj nabavi digitalnih mamografskih uređaja.

Ispis 


Srijeda, 18.10.2017.

Sindikat zdravstva protivi se prijedlogu da se primarna zaštita obavlja kao privatna praksa

SOCIJALNA DRŽAVA?


(HINA) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSS) kao predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštite, usprotivio se u srijedu prijedlogu da se primarna zdravstvena zaštita obavlja kao privatna praksa u ordinacijama sve dok se financira iz doprinosa građana.,

»Ne uvažavajući činjenicu da je Republika Hrvatska kao socijalna država izabrala da se zdravstvena djelatnost temeljem zakona obavlja kao javna služba te da se financira iz doprinosa građana putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Državnog proračuna, Ministarstvo zdravstva predlaže obavljanje primarne zdravstvene zaštite kao privatnu praksu kroz ordinacije«, navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Dodaje kako sindikat nema ništa protiv privatne prakse i poduzetništva u zdravstvu, ali ima protiv mogućnosti da takva privatna praksa financira javnim sredstvima građana.

»Ako se primarna zdravstvena zaštita kao 'čuvar ulaza' u zdravstveni sustav obavlja kao privatna praksa o kakvom javnozdravstvenom sustavu govorimo? Doktori medicine i doktori dentalne medicine kojima ovaj prijedlog zakona omogućava obavljanje zdravstvene zaštite kao privatne prakse mogu biti zadovoljni jer im on osigurava ispunjavanje uvjeta koje su stavili pred ministra zdravstva prijeteći bijelim štrajkom. Njima se zakonom ili barem onim dijelom zakona koji je dostavljen na raspravu omogućavaju privilegije i slobode koje doktori medicine u bolničkom sustavu ne mogu niti zamisliti«, naveo je predsjednik SSZSS Topolnjak.

Odnosi se to na mogućnost prenošenja prava na obavljanje djelatnosti na osobu koju sami izaberu, rad do 70 godina života, mogućnost ostvarivanja prihoda iz raznih izvora te rad izvan radnog vremena bez ograničenja.

»Pa tko ne bi bio zadovoljan, velika je sreća za nas da ih u obavljanju djelatnosti ne prate problemi bolničkih doktora medicine. Nije li to u najmanju ruku nejednako postupanje prema doktorima medicine u bolnicama«, pitaju u sindikatu.

Drže da je model koji je do sada predstavljen, pravno nedorečen, pa traže da se prijedlog nacrta zakona prezentira u cjelini i stavi na široku javnu raspravu.

Topolnjak u priopćenju izražava i neslaganje s radom radne skupine.

»Najveći udar na socijalni dijalog sindikatima predstavlja činjenica da ni nakon dva dana rada članovi radne skupine nisu dobili cjeloviti tekst zakona, a jačanje modela primarne zdravstvene zaštite za kojeg se zalaže predlagač tek se nazire. Međutim, ono što se za sada vidi bojimo se da je tek vrh sante leda koja će se obrušiti na javno zdravstveni sustav«, stoji u priopćenju.

Prema radnoj verziji koje je Ministarstvo zdravstva predložilo radnoj skupini, umjesto postojećeg sustava koncesije predlaže se da se na primarnoj razini obavlja privatna praksa u ordinacijama obiteljske medine, dentalne zaštite, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, medicini rada, njezi u kući, kao i u ljekarnama te i medicinsko-biokemijskim laboratorijima. Liječnici primarne zaštite trebali bi u privatnike otići u roku godine dana od stupanja zakona na snagu.

Privatnici bi, među ostalim, bilo obvezni pružati hitnu medicinsku pomoć, mogli bi zaposliti još jednog liječnika te raditi do 70-te godine života, a po odlasku prenijeti djelatnost na drugog liječnika po vlastitom izboru.

 

SINDIKAT ZDRAVSTVA: Protivi se prijedlogu da se primarna zaštita zdravlja obavlja kao privatna praksa

Dodaje kako sindikat nema ništa protiv privatne prakse i poduzetništva u zdravstvu, ali ima protiv mogućnosti da takva privatna praksa financira javnim sredstvima građana.

(Dnevno.hr) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSS) kao predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštite, usprotivio se u srijedu prijedlogu da se primarna zdravstvena zaštita obavlja kao privatna praksa u ordinacijama sve dok se financira iz doprinosa građana.,

"Ne uvažavajući činjenicu da je Republika Hrvatska kao socijalna država izabrala da se zdravstvena djelatnost temeljem zakona obavlja kao javna služba te da se financira iz doprinosa građana putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Državnog proračuna, Ministarstvo zdravstva predlaže obavljanje primarne zdravstvene zaštite kao privatnu praksu kroz ordinacije", navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Dodaje kako sindikat nema ništa protiv privatne prakse i poduzetništva u zdravstvu, ali ima protiv mogućnosti da takva privatna praksa financira javnim sredstvima građana.

"Ako se primarna zdravstvena zaštita kao ‘čuvar ulaza' u zdravstveni sustav obavlja kao privatna praksa o kakvom javnozdravstvenom sustavu govorimo? Doktori medicine i doktori dentalne medicine kojima ovaj prijedlog zakona omogućava obavljanje zdravstvene zaštite kao privatne prakse mogu biti zadovoljni jer im on osigurava ispunjavanje uvjeta koje su stavili pred ministra zdravstva prijeteći bijelim štrajkom. Njima se zakonom ili barem onim dijelom zakona koji je dostavljen na raspravu omogućavaju privilegije i slobode koje doktori medicine u bolničkom sustavu ne mogu niti zamisliti", naveo je predsjednik SSZSS Topolnjak.

Odnosi se to na mogućnost prenošenja prava na obavljanje djelatnosti na osobu koju sami izaberu, rad do 70 godina života, mogućnost ostvarivanja prihoda iz raznih izvora te rad izvan radnog vremena bez ograničenja.

"Pa tko ne bi bio zadovoljan, velika je sreća za nas da ih u obavljanju djelatnosti ne prate problemi bolničkih doktora medicine. Nije li to u najmanju ruku nejednako postupanje prema doktorima medicine u bolnicama", pitaju u sindikatu.

Drže da je model koji je do sada predstavljen, pravno nedorečen, pa traže da se prijedlog nacrta zakona prezentira u cjelini i stavi na široku javnu raspravu.

Topolnjak u priopćenju izražava i neslaganje s radom radne skupine.

"Najveći udar na socijalni dijalog sindikatima predstavlja činjenica da ni nakon dva dana rada članovi radne skupine nisu dobili cjeloviti tekst zakona, a jačanje modela primarne zdravstvene zaštite za kojeg se zalaže predlagač tek se nazire. Međutim, ono što se za sada vidi bojimo se da je tek vrh sante leda koja će se obrušiti na javno zdravstveni sustav", stoji u priopćenju.

Prema radnoj verziji koje je Ministarstvo zdravstva predložilo radnoj skupini, umjesto postojećeg sustava koncesije predlaže se da se na primarnoj razini obavlja privatna praksa u ordinacijama obiteljske medine, dentalne zaštite, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, medicini rada, njezi u kući, kao i u ljekarnama te i medicinsko-biokemijskim laboratorijima. Liječnici primarne zaštite trebali bi u privatnike otići u roku godine dana od stupanja zakona na snagu.

Privatnici bi, među ostalim, bilo obvezni pružati hitnu medicinsku pomoć, mogli bi zaposliti još jednog liječnika te raditi do 70-te godine života, a po odlasku prenijeti djelatnost na drugog liječnika po vlastitom izboru.

 

PRIVATNA PRAKSA U ORDINACIJAMA

Sindikat protiv privatizacije primarne zdravstvene zaštite

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSS) kao predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštite, usprotivio se u srijedu prijedlogu da se primarna zdravstvena zaštita obavlja kao privatna praksa u ordinacijama sve dok se financira iz doprinosa građana

(Tportal.hr) "Ne uvažavajući činjenicu da je Republika Hrvatska kao socijalna država izabrala da se zdravstvena djelatnost temeljem zakona obavlja kao javna služba te da se financira iz doprinosa građana putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Državnog proračuna, Ministarstvo zdravstva predlaže obavljanje primarne zdravstvene zaštite kao privatnu praksu kroz ordinacije", navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Dodaje kako sindikat nema ništa protiv privatne prakse i poduzetništva u zdravstvu, ali ima protiv mogućnosti da takva privatna praksa financira javnim sredstvima građana.

"Ako se primarna zdravstvena zaštita kao 'čuvar ulaza' u zdravstveni sustav obavlja kao privatna praksa o kakvom javnozdravstvenom sustavu govorimo? Doktori medicine i doktori dentalne medicine kojima ovaj prijedlog zakona omogućava obavljanje zdravstvene zaštite kao privatne prakse mogu biti zadovoljni jer im on osigurava ispunjavanje uvjeta koje su stavili pred ministra zdravstva prijeteći bijelim štrajkom. Njima se zakonom ili barem onim dijelom zakona koji je dostavljen na raspravu omogućavaju privilegije i slobode koje doktori medicine u bolničkom sustavu ne mogu niti zamisliti", naveo je predsjednik SSZSS Topolnjak.

Pročitajte još...

Priopćenje SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Vezane vijesti

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)