Vijesti i zbivanja

Četvrtak, 02.11.2017.

NOVI LIST i JUTARNJI LIST o reakcijama na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

... za čitanje klikni na sliku

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Utorak, 31.10.2017.

PREGOVOR VLADE I SINDIKATA O TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU 'Još samo nekoliko tema i vjerujem da ćemo ubrzo završiti pregovore'

RAZMIJENA MIŠLJENJA(JUTARNJI LIST) Nakon još jednog kruga pregovora Vladine i sindikalne pregovaračke skupine o temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je u ponedjeljak kako su se usuglasili da će još razmijeniti mišljenja o pitanju osnovice plaća s obzirom na to da je Vlada dala ograničenja unutar kojih pregovara te o pitanju prijevoza i otpremnina.

Pregovori napreduju u dobrom duhu, učinili smo dobar iskorak i želimo ih privesti kraju kroz tih još nekoliko ključnih točaka, rekao je ministar Pavić.

Upitan hoće li sutra biti potpisan novi TKU, s obzirom na to da produžena primjena postojećeg završava 1. studenog, Pavić je najavio da je idući pregovarački sastanak u petak te da je još preostalo nešto vremena (za dogovor) jer se plaće za studeni isplaćuju u prosincu.

"Vjerujem da bi pregovori trebali vrlo brzo završiti s obzirom na to da smo ih suzili na još samo nekoliko tema i vjerujem da ćemo ubrzo završiti pregovore", rekao je ministar.

Koordinator sindikalne pregovaračke skupine Stjepan Topolnjak izjavio je da, iako im je Vlada predložila da što prije završe zaključe TKU s time da se potpiše na godinu dana - a da se iduće godine u svibnju nastave pregovori o osnovici plaće - sindikati su inzistirali da se pregovori nastave u dobroj vjeri i da pokušaju dogovoriti ono što je za njih ključno - visina osnovice i pitanje naknade za prijevoz na posao. O ostalim materijalnim pravima smo također spremni pregovarati, najavio je Topolnjak.

Ispis 


Ponedjeljak, 30.10.2017.

Očitovanje SSSH i SSZSSH na nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku

Ispis 


Subota, 28.10.2017.

NOVI LIST o tijeku pregovora Vlade i sindikata

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Četvrtak, 26.10.2017.

JUTARNJI LIST o magistrima struke koji ne mogu odraditi pripravnički staž

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Vezane vijesti

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)